Tuesday, 8 November 2011

My life start as ....... a pencinta kucing.. meowwww part 2

 Sambungan kepada My life start as ....... a pencinta kucing.. meowwww part 1 . Maklumlah banyak sangat kucing... dengan kisah mereka yang hmmm...banyak ragam sebenarnya...

Selepas kedatangan Putih dan Tompok, Neneng jadi samseng kampung. Semua tempat dia tanda kawasan dia termasuk kereta mak. Kalau zorro terkenal dengan logo Z yang melambangkan zorro, Neneng pula dengan N depan cermin kereta Mak dan juga kereta orang kampung yang satu lorong dengan kami. Neneng juga yang buat Tompok bunting. Orang kata waktu itu macam bawah umur lagi. Kak Yus marah Neneng sebab buntingkan Tompok yang bawah umur itu. hahahahaha.... Cukup bulan keluarga kami bertambah. Tompok lahirkan 4 ekor anak kucing yang comel... comel??? hitam semua...hitam legam....Walaupun begitu yang survive cuma Blacky sahaja sebab yang lain-lain mati sebab penyakit dan Boboy yang tanam dekat pokok inai belakang rumah. Along juga ada bawa balik kucing dia, Kopral nama dia sebab ada dua calit macam tentera kat kaki depan dia. Kucing Along itu..Along bela dari kecil. Along bawa balik bersama ikan toman. yang kecil dan kami bela ikan toman itu sampai besar sampai susahnya nak cari makanan dia. Dia tak makan makanan ikan yang boleh beli kat kedai itu. Dia makan anak ikan dan udang sampai satu hari habis lebih dari sepuluh ringgit untuk makanan dia dan lebih susah lagi stok anak ikan yang jadi makanan dia habis kat semua kedai yang jual ikan. Tak pasal-pasal kena turun sungai tangkap ikan sampai terkaut pulak anak kura-kura. Kopral ni bukan takut air sangat. dah berapa kali Along kena bersihkan kolam sebab dah berapa kali dia terjun dalam kolam air sebab 'break' tak makan bila dia lompat aras kolam air. Puncanya, dia nak kacau anak ikan makanan ikan toman itu. Ikan toman itu pun dah berapa kali kena kacau dengan kopral sampai terjun dalam akuarium ikan toman itu. Satu hari kopral hilang dan tidak pulang rumah. Sedih... Ikan toman pula membesar bersama ikan apatah dengan dia...Jadi satu geng lak... dan Mak jual kepada apek kedai jual ikan sebab tak larat nak jaga dia... Akuarium pun hampir pecah dengan kuak lentak dia... dan anak kura-kura itu yang kami bela hilang entah kemana dan satu hari kami jumpa dia dalam kolam ikan baru mak dan makan anak ikan mak... hahahahaha.... Lepas itu rasanya dia dihantar balik ke sungai oleh Along atau dia hilangkan diri lagi yer...


Mafia berjalur merah


Lama lepas itu, rasanya Neneng ingin meluaskan tanah jajahan dia... Maklumla ketua samseng kot... Adik abang sendiri pun boleh hilang tanpa dikesan ni kan pula kucing kampung lain yang malu-malu... awekz jangan cerita la... Maka aman la putih dan tompok bersama-sama anak Tompok. Dan Blacky yang survive menjadi perhatian sebab kepandaian dia bukak almari dan kehitaman bulu dia macam kucing ahli sihir.. Malam-malam seram ooo.. tak nampak dia... Blacky bukan setakat pandai buka almari atau laci. Dia pandai bab berebut makanan. Kalau kucing lain conquer makanan, dia akan tarik bekas makanan itu ke arah dia guna tangan dia. Pasti la kucing lain tak dapat nak makan. Kalau takat guna kepala, Blacky guna tangan dia....Lama-lama pandang dia.. memang boleh terpikat sebab dia pandai buat muka mancho macam kat bawah ni.. Sebut pasal mancho, Blacky pernah buat sexual harassment dekat Mak dan Ana time kami tengah masak dekat dapur. Memang mintak service kuda la dengan kitaorang. Hahahahaha






Kemudian Tompok beranak lagi. Empat ekor dan kali ini semua berjaya hidup tapi bila besar sikit kami beri pada Ridzal untuk jaga... gemuk-gemuk dah anak Tompok kat sana bawah jagaan Ridzal dan two face pun dah beranak.
 Tiger, TwoFace, Janggut & Joji

Mak ada bawa seekor anak kucing betina. Yatim nama dia. Sampai sekarang Yatim menjadi sebahagian keluarga kami di Seremban. Ana jaga dia lepas graduation dan time jadi freelancer tu la Ana ada masa untuk jaga dia, menyusukan dia pagi-pagi, tengahari dan sekarang dia membesar (badan tak membesar) dengan sihatnya. Yatim ni ada pantang larang dia. Dia tak suka Mak usik kepala dia, dia tak suka Ayah, dan ekor dia macam anjing bila dia marah. Boleh dengar dia menghempas ekor dia bila marah dekat Mak. Lagi dia marah lagi Mak suka menyakat Yatim.
Yatim juga lebih dikenali sebagai bomoh dalam rumah sebab dia tolong Nenek dan Mak. Lenguh kaki Mak tu pun sembuh dijilat Yatim. Pernah sekali kaki Yatim sakit. Tempang jer jalan... Mak bacakan doa syifa' dan tiup dekat kaki Yatim. Pastu elok dah. Tapi Yatim ni pandai berlakon depan Mak. Buah rambutan pun sanggup dia makan kononnya dia lapar sangat la. Belakang Mak dia keluarkan balik buah rambutan itu. Hahahaha... Kalau masuk bahagian mencakar kaki meja kesayangan Mak (dulu la sebelum ada Yatim) Yatim jer yang degil tak dengar cakap... Lagi buat Mak sakit hati marah dekat dia. Last-last biar jer la kaki meja mak tu terkoyak sana-sini dan dengan rasminya jadi tempat asah kuku Yatim. Macam tiada pokok jer nak asah kuku...hahahaha.... dan botol susu Yatim kena sorok dari Blacky sebab dah 2x botol susu Yatim hilang gara-gara Blacky menyorok. Blacky ni nama jer dah besar tapi ada hati nak menyusu lagi. Sekali puting botol susu Yatim koyak sebab Blacky gigit sampai putus puting itu...hhahahaha....

Satu hari Blacky bawa seekor kucing baru datang rumah... Blacky ajar dekat mana tempat simpan makanan. Mak tak nak bela dia tapi kucing baru ni pandai. Sikit-sikit dia masuk rumah.tunggu Mak dah tak larat nak marah dan halau dia. Lama-lama dia terus jadi kucing rumah dengan automatik tanpa siapa mengiktiraf kedatangan dia. Disyaki dia adalah anak Neneng. So Ana bagi nama dia Junior. Manja macam Neneng. Junior ni tak boleh tangok orang bersiap. Risau jer memanjang. Junior memang tak takut orang dan manja dengan semua orang. Orang tak kenal pun dia OK jer lebih-lebih lagi dengan perempuan....
Entah kenapa kalau selalu orang kata homesick, rindukan family tapi Ana rindukan Yatim, Junior dan Blacky.. Walaupun mereka tidak faham tapi entah kenapa Ana rasa perasaan yang sangat selesa dengan mereka. Bila Ana sedih dia datang minta dimanja, hiburkan Ana... Manusia yng faham bahasa manusia tapi tidak memahami perasaan sesama manusia tapi binatang yang tidak bercakap dalam bahasa kita kadang-kadang lebih memahami... Ana sedih tengok video anak kucing mati dipijak dan kisah hero yang kaki depan dipotong kerana mencuri ikan. Malah Ana lebih sedih tengok kulit binatang dijadikan perhiasan. Binatang dibunuh tanpa belas kasihan. Ana harap orang-orang yang tidak berhati perut ini menerima nasib yang sama dengan apa yang mereka buat terhadapat haiwan yang tidak berdaya ini. Ana pernah marah Mak dan Abah sebab rotan kucing. Andai kita ada di tempat kucing itu, apa perasaan kita? Sakit tak bila dipukul? Sejahat-jahat mana pun kucing atau haiwan itu, pasti ada sebab. Andai dunia ini tiada kucing apa yang akan jadi yer...Ana rasa Ana akan masuk golongan orang gila sebab stress sebab mereka teman Ana dan siapa teman kamu pula?

No comments:

Post a Comment

Post a Comment